center parcs logo
roompot logo
landal logo
belvilla logo
BungalowSpecials logo

5 tips voor een vakantie in Oostenrijk met kids

De meeste mensen gaan alleen op vakantie in Oostenrijk om te skiën, maar ook in de zomer is het goed toeven in Oostenrijk. Je kunt er goed wandelen in de bergen of zwemmen in één van de vele meren die Oostenrijk biedt. Voor cultuur en historie kun je dan perfect terecht in het Salzburg van Mozart of in de hoofdstad Wenen.

  • Oostenrijk ligt in de Alpen en heeft ongeveer 8 miljoen inwoners op een oppervlakte twee maal zo groot als Nederland, waarvan bijna 70% boven de 500 meter ligt. Duits is de officiële taal. Het natuurschoon van Tirol, Karinthië en de Oostenrijkse Alpen en de aantrekkelijkheid van Wenen, Salzburg en andere culturele centra hebben Oostenrijk tot een belangrijk Europese toeristische bestemming gemaakt.
  • De hoogste berg in Oostenrijk is de Großglockner met 3797 meter, gevolgd door de Wildspitze (3768 m), de Weißkugel (3739 m), de Großvenediger (3674 m), de Hintere Schwärze (3628 m) en de Similaun (3606 m). In het oosten langs de rivier de Donau kenmerkt het landschap zich meer door glooiende heuvels en vlaktes.
  • Onder andere de oude binnensteden van Wenen, Salzburg en Graz staan op de werelderfgoedlijst, maar hierop prijken ook Schlos Schonbrunn, de Semmerling spoorlijn en het cultuurlandschap van Wachau, Salzkammergut en het Neusiedlermeer, het grootste meer van Oostenrijk.

Leuke dingen om te doen met kinderen:

1. Wandelen in de bergen

Oostenrijk is een wandelbestemming bij uitstek (bekijk hier de leukste wandeltochten met kids) In bijna het hele land zijn in de bergen goed gemarkeerde wandelpaden te vinden. Indien je wilt kun je omhoog gaan met één van de gondelliften, die vaak ’s zomers in bedrijf zijn voor de toeristen, zodat je het zwaarste gedeelte kunt overslaan. Op de meeste routes zijn er berghutten, waar je ’s middags lekker een schnitzel kunt eten, voordat je aan de afdaling naar beneden gaat beginnen.

2. Varen, zwemmen, surfen op één van de vele meren

Oostenrijk is echt een actieve vakantiebestemming. De vele meren lenen zich dan ook perfect om te varen, zwemmen of surfen. In het hele land zijn wel grotere en kleinere meren te vinden, waar water uit de bergen naar toe stroomt. Het water is hierdoor echter met name aan het begin van het zomerseizoen wel koud. Mede hierdoor lenen de meren van Karinthië, zoals de Ossiachersee, de Miltstättersee en de Wörthersee zich beter voor de watersporten.

3. Skiën in Oostenrijk

Oostenrijk is natuurlijk met name bekend als skiland. Nergens heb je zoveel keus aan plaatsen om te skiën als hier. Bekende plaatsen zijn Ischgl, Mayrhofen, Sankt Anton en Saalbach-Hinterglemm, maar in de minder bekende plaatsen is het vaak zeker zo leuk en rustig skiën.

4. Wenen

Wenen is een stuk leuker dan de meeste mensen denken. Het heeft indrukwekkende architectuur, wereld beroemde musea en veel mogelijkheden voor klassieke muziek, maar ook ouderwetse koffiehuizen en knusse bier- en wijn taveernes. Het meest tot de verbeelding spreken toch wel de twee grote kastelen: Schlos Schönbrunn en Schlos Belvedere. Deze Sisi achtige kastelen laten zelfs de nuchterste kinderen dromen van Prinsjes en Prinsesjes. Ook de Spaanse Rijschool, de Stephansdom en de Staatsoper zijn indrukwekkend om te zien. Maar mochten de kinderen lieven een ouderwets pretpark bezoeken, dan is het Prater met zijn beroemde reuzenrad natuurlijk een perfecte keuze.

5. Salzburg

De binnenstad van Salzburg is net een openluchtmuseum met al zijn barokke juweeltjes, zoals de Dom. En dat Salzburg de geboortestad van Mozart is zal je ook nergens ontgaan. Overal duikt Mozart op: De Mozartplatz, het Mozarteum, het geboortehuis van Mozart, zijn woonhuis en ga zo maar door. Dit gecombineerd met zijn ligging aan de rivier de Salzach en aan de voet van de Alpen maakt Salzburg een zeer prettige plaats om te vertoeven.

Plaats een reactie