center parcs logo
roompot logo
landal logo
belvilla logo
BungalowSpecials logo

Tips voor een rondreis door Andalusië

Andalusië is een heerlijke omgeving voor het maken van een mooie rondreis met het hele gezin. Deze regio in Spanje heeft een prachtige veelzijdige natuur en je vindt hier tal van prachtige steden zoals Malaga en Sevilla. Eigenlijk is het zonde om je hele vakantie op 1 plek te blijven. Daarom vind je in deze blog tips voor een rondreis van circa 12 dagen door Andalusië. Heb je nog tips nodig voor overnachtingen? Op onze Andalusië-pagina vind je tips voor vakantieparken en huisjes.

In 12 dagen door Andalusië reizen

Dag 1-3 Malaga

Malaga is een onterecht vergeten stad! Het ligt niet alleen dicht bij de mooiste stranden van Spanje, het heeft ook nog een schitterende oude binnenstad inclusief oude Catedral, Kasteel (Gibralfaro) en een indrukwekkend Alcazaba. Maar misschien nog wel belangrijker zijn de vele terrasjes hier in de oude binnenstad en het typische Spaanse strand van Pedregalejo, waar je zalig kunt eten.

  • Bij aankomst op de luchthaven van Malaga kun je meteen je huurauto ophalen en naar je appartement in het hartje van Malaga rijden. Aangezien Malaga een kleine compacte stad is, waar je de meeste interessante plekken lopend (of op makkelijk met de bus) kunt bereiken, kun je er ook voor kiezen om door een chauffeur naar je appartement te worden gebracht. In dit geval zullen wij op dag 4 de auto bij je appartement laten afleveren.
  • Hoewel bijna iedere toerist op de luchthaven van Malaga landt, is deze stad misschien ook wel de meest onontdekte stad van Andalusië waar slechts weinigen ook een aantal dagen in de stad verblijven. Hierdoor is Malaga nog relatief authentiek Spaans.
  • Malaga is tegenwoordig een prachtige stad waar je in een ontspannen sfeer kunt winkelen, wandelen, een terrasje kunt pakken of gewoon lekker naar het strand kunt gaan. Juist omdat het er minder toeristisch is, is het een prettige stad om te verblijven.
  • De belangrijkste attractie van Malaga is het oude centrum met zijn Catedral, die ook wel de eenarmige vrouw genoemd wordt, omdat er slechts 1 toren is afgebouwd. Grenzend aan het centrum vind je het Alcazaba (een oude Moorse vesting uit de 11eeeuw), waar in 1950 nog een Romeins theater is blootgelegd en daarachter het hoger gelegen Castillo de Gibralfaro, waarvandaan je een schitterend uitzicht over Malaga en de Costaa del Sol hebt. Doordat de binnenstad autovrij en compact is, is Malaga een ideale stad om wandelend te doen. De oude panden (of in ieder geval de oude gevels) van Malaga worden compleet gerestaureerd, waardoor je vooral niet moet vergeten om af en toe om hoog te kijken naar de prachtige gevels met de typische balkonnetjes.
  • Naast de al genoemde historische hoogtepunten is Malaga ook de geboortestad van Picasso en heeft de stad sinds 2006 een Picasso Museum.
  • Wil je de culinaire specialiteit van Malaga proeven, begeef je dan naar het voormalige visserdorp Pedregalejo dat met een kleine boulevard aan Malaga verbonden is. Hier op het strand is de ideale plek om Bocquerones fritos te eten (ofwel geroosterde sardientjes te eten).
  • Mocht je willen dan zijn de mooiste stranden van Spanje op korte afstand gelegen en perfect bereikbaar met bus, trein of auto. Een uitstapje naar het mondaine Marbella is zeker aan te raden, vanwege de mooie oude stad aldaar, die gecombineerd is met zalige zandstranden, waar je je kunt vergapen aan de jet set van de wereld.

Dag 4: Malaga naar El Puerto de Santa Maria

Vandaag reis je vanuit Malaga via de Costa del Sol, Gibraltar naar El Puerto de Santa Maria. Deze tocht is ongeveer 250km ofwel zo’n kleine 3 uur rijden als je de snelste route neemt, maar het is zonde als je onderweg niet even geniet van al het moois dat je ziet en even een bezoekje brengt aan één van de vele leuke plaatsjes en strandjes.

  • Als je wilt kun je vandaag een leuk stop maken in bijvoorbeeld het bovengenoemde mondaine Marbella. Ook is Gibraltar dicht in de buurt. Gibraltar is een stukje Engeland in Spanje met Engelse pubs en aanblik qua huizen. Maar met name is Gibraltar leuk om naar het Point of Europe te rijden en van daaruit naar Marokko te gluren of een bezoekje te brengen aan de apen die er leven. Hou er wel rekening mee dat er meestal wachttijden zijn aan de grens die kunnen oplopen tot 1 uur. Je kunt dus ook overwegen om de auto in Spanje te parkeren, de grens over te lopen en dan een bus te nemen naar de bezienswaardigheden.
  • Net na Gibraltar kun je de nieuwe autosnelweg naar Jerez nemen of kiezen om wat langer over de rit te doen en eventueel nog een tussenstop te maken in het oude Moorse Tarifa, waarvandaan je misschien wel de mooiste uitzichten op Marokko hebt. Ook kun je dan eventueel nog een tussenstop maken in Conil de la Frontera of lunchen op het strand
  • Genoeg mogelijkheden dus om deze reisdag leuk in te kleden, al naar gelang hoe lang je er over wilt doen.
  • In El Puerto de Santa Maria verblijf je in een leuk appartement midden in de stad, waardoor alles op loopafstand is.

Dag 5 & 6: El Puerto de Santa Maria

El Puerto de Santa Maria mag dan nog zeer onbekend zijn bij de buitenlandse toeristen. Spaanse toeristen komen hier al in overvloed. Zij komen voor de mooie zandstranden net buiten de stad, de bodega van Osborne, de vele terrasjes en bovenal voor het zalige eten, met name zeedieren is hier een specialiteit!

  • Ook kun je vanuit El Puerto de Santa Maria perfect met de boot naar Cadiz. Dit uitstapje van 3 kwartier is voor de meeste kinderen een genot. Bij binnenkomst in Cadiz vaar je midden door de grote boten en kom je aan midden in het centrum van Cadiz. Van hieruit loop je vervolgens langs de bezienswaardigheden of kun je eventueel een bus pakken hoewel dit eigenlijk niet nodig is. Cadiz is een hele oude stad gebouwd op een smalle landtong. Het heeft dan ook altijd een grote strategische waarde gehad, dit is dan ook de rede waarom het vele oude forten heeft, maar ook een mooie kathedraal en vele smalle straatjes om te verdwalen. Op de terugweg kun je kiezen of je de boot weer pakt of met de trein gaat, die helemaal over de landtong rijdt.
  • Daarnaast heeft El Puerto de Santa Maria schitterende stranden, waar je midden tussen de Spaanse toeristen kunt genieten van de typisch Spaanse strand cultuur.
  • Mocht je liever wat cultuur opsnuiven, dan ligt Jerez de La Frontera op een kwartiertje rijden, waar je een schitterende oude binnenstad kunt combineren met een glaasje sherry proeven in deze officieuze sherry hoofdstad van de wereld. Het oude centrum van Jerez is makkelijk te voet te doen en heeft een koloniale sfeer, waarbij je je soms in Zuid Amerika waant. Jerez is ook de hoofdstad van het Andalusische paard en sommige mensen kennen Jerez misschien van het motorcircuit.

Dag 7, 8 & 9: Sierra de Aracena

Na zo’n 3 uur rijden kom je aan in de Sierra de Aracena, land van het Iberisch varken, ofwel de ‘Pata Negra’. De Sierra de Aracena is een schitterend wandelgebied vol met glooiende heuvels bedekt met kurkeik bossen. Tussen die bossen liggen mooie plaatsjes als Aracena en Jabugo, maar ook kleinere dorpjes waar je zalig kunt eten en drinken. Middenin de Sierra de Aracena hebben wij een schitterend plekje gevonden, waar je ’s avonds lekker kunt barbecueën en de kinderen na een wandeling perfect even kunnen zwemmen, tennissen of voetballen.

  • Het meest bekend is de streek voor het zware varken. Deze scharrelen hier overal rond tussen de kurkeiken, die onderaan helemaal gestript zijn voor de kurk. De eikels van deze bomen zijn de lekkernij van de zwarte varkentjes, waardoor de ham zijn kenmerkende smaak krijgt. De meest bekende plaats om de Pata Negra te kopen is Jabugo, maar in bijna elk plaatsje kun je de lekkernij proeven en kopen.
  • Een ander hoogtepunt is de Gruta de las Maravillas. Deze grot der wonderen ligt aan de rand van Aracena en is de grootste van Spanje met zijn 2.1 kilometer aan ondergrondse ruimte. Je kunt er een wandeling van meer dan een kilometer maken langs spelonken, meren, uitsteeksels, etc.

Dag 10, 11 & 12: Sevilla

Op iets meer dan een uurtje rijden ligt Sevilla (bekijk hier mooie vakantieparken in Sevilla). De stad waar we de laatste 2 nachten zullen doorbrengen in een appartement midden in de stad midden tussen alle bezienswaardigheden. Hier zie je het echte oude Spanje van siësta’s, flamenco, sinasappelbomen en tapas. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Europa, waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda en het Alcázar zich bevinden.

  • In Sevilla is voor iedereen veel te doen. Sevilla wordt door velen een ‘openluchtmuseum’ genoemd, en staat vol met historische monumenten, kerken, parken en palmtuinen, overblijfselen van vele verschillende culturen. De kathedraal van Sevilla en het Alcázar staan sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast zijn er nog verschillende leuke musea, zoals het museo arqueológico, met Museo de Bellas Artes met belangrijke werken van kunstenaars uit Sevilla en het Archivo de Indias, waarin de geschiedenis van ontdekking van Amerika wordt tentoongespreid en je hebt er het beroemde “Plaza de España”, welke in het grote Parque Maria Luisa ligt.
  • De leukste manier om met kinderen de stad te verkennen is met een fiets of met één van de veelvuldige aanwezige paardenkoetsjes. Daarnaast is zeker de wijk Santa Cruz perfect lopend te verkennen en mocht je even willen bijkomen, dan zijn er overal terrasjes. Een andere leuke vorm van vervoer in Sevilla is met een boot over de Guadalquivir varen.
  • Andere uitjes met kinderen zijn eventueel het Stierenvechten in het beroemde Plaza de Toros de Maestranza, ongetwijfeld de mooiste Arena van Spanje of het Isla Magica pretpark, dat de avonturen van de ontdekkingsreizigers verbeeld middels een groot aantal attracties. Ook kun je er eventueel een voetbalwedstrijd van Sevilla FC of Real Betis bezoeken.

Weer terug naar Nederland vliegen

Op dag 12 rij je in ruim 2 uur naar Malaga, waarvandaan je het vliegtuig weer pakt naar Nederland. Mocht je vlucht pas wat later op de dag zijn, maak dan even een tussenstop in Fuente de Piedra, direct naast de autosnelweg, waar je van het einde van de winter tot het in de zomer kunt genieten van een van de grootste flamingokolonies van Europa die hier neerstrijkt om te broeden. Eventueel kun je er ook voor kiezen om een rechtstreekse vlucht te nemen van Sevilla terug naar huis.

Plaats een reactie