center parcs logo
roompot logo
landal logo
belvilla logo
BungalowSpecials logo

Reisverzekering

Voor iedere vakantie is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Als je vaak naar het buitenland gaat voor een trip kan een doorlopende reisverzekering een goede optie zijn, afhankelijk van de dekking van de verzekering. Het afsluiten van een reisverzekering bij een reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij zal gemiddeld duurder zijn dan het afsluiten van een dergelijke verzekering bij een verzekeraar. Met de onderstaande tips kun je een goede keuze maken voor de beste reisverzekering. Liever direct een vakantiepark boeken? Bekijk dan onze partners in de volgende tabel:

Welke verzekeringsdekking heb je nodig tijdens je reis?

Bepaal de dekking die je nodig hebt tijdens je vakantie. Een goedkope verzekering lijkt voordelig, maar kan volstrekt nutteloos zijn als het eigen risico zo hoog is dat je bijvoorbeeld schade aan een item als een Ipad slechts gedeeltelijk vergoed krijgt. Ook staat er vaak in de voorwaarden van een goedkope verzekering dat er slechts eenmalig een bedrag wordt uitgekeerd bij schade aan slechts 1 item. Een verzekering met bijvoorbeeld een dekking van medische kosten in het buitenland en een vergoeding van een annulering en een schadelimiet rond de 1500 Euro voor bagage en bezittingen is een optie waar je daadwerkelijk iets aan hebt. 

Let op het eigen risico van de polis

Een hoger eigen risico maakt de premie voor de reisverzekering uiteraard lager. Toch kan het zeker zin hebben om te kiezen voor een duurder pakket. Het eigen risico dat je zelf betaalt bij schade mag niet te hoog liggen en moet het aanschaffen van het verzekeringspakket de moeite waard maken. Je wilt je weekendje weg of weekje vakantie natuurlijk met zekerheid boeken.

Bekijk je huidige verzekeringen voor je op reis gaat

Controleer je huidige verzekeringen. Sommige verzekeraars van bijvoorbeeld je inboedel geven ook een dekking voor je goederen die je bij je hebt terwijl je van huis bent. Wellicht geeft je bank dekking van bedragen aan geld die je bij je hebt, ook in het buitenland. Heb je een credit card? Kijk dan ook naar de voorwaarden van je credit card maatschappij wat betreft reizen in het buitenland, verlies en misbruik van de kaart. Vaak zijn aankopen die je hebt gedaan met de kaart verzekerd.

Doorlopende reisverzekering

Als je tenminste twee of drie maal per jaar een reis naar het buitenland maakt is het wat de kosten betreft beter om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Kies voor een verzekering die ook dekking geeft tijdens het reizen in het binnenland voor een volledige dekking. Vaak is het goedkoper om de verzekeringssom voor een heel jaar in 1 keer te voldoen. In dat geval krijg je vaak nog wat extra korting. Let op de voorwaarden van de verzekering. Soms geeft een verzekering slechts dekking van een trip met een maximale tijdsduur van bijvoorbeeld dertig dagen. Bewaar je reisbescheiden zoals tickets en dergelijke en boekingsbewijzen, maar ook de bonnen van je aankopen tijdens de reis. Een kortlopende reisverzekering voor een aantal verschillende trips per jaar valt altijd duurder uit.

Een internationale reisverzekering voor de juiste bestemming

Waar gaat de reis naartoe (Oostenrijk of Hongarije)? Voor een groot aantal landen kun je volstaan met een reisverzekering voor Europa. Let goed op als je bijvoorbeeld op reis gaat naar de Verenigde Staten, vaak dien je hiervoor apart bij te verzekeren. Deze bestemming valt soms niet per definitie onder een ‘werelddekking’ van je reisverzekering. Of je nu een weekendje weg gaat, een midweek of week; je bent altijd zeker van voldoende dekking.

Je reisverzekering en je leeftijd en medische uitsluitingen

Wees eerlijk over eventuele medische aandoeningen bij het afsluiten van je reisverzekering met een dekking van medische kosten. Zo weet je zeker dat een behandeling in het buitenland van een veel voorkomend medisch probleem ook daadwerkelijk zal worden vergoed. Let ook op de leeftijdsgrenzen voor vergoedingen via je reisverzekeringen. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld niet aan personen met een leeftijd hoger dan 65 jaar. 

Risicovolle activiteiten

Ga je op wintersport of ben je van plan te gaan duiken of klimmen? Let dan goed op de voorwaarden van je reisverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden minder of niets als er schade is ondervonden ten gevolge van een bepaalde ‘risicovolle’ activiteit. Kies bij het plannen van je reis voor een erkende organisatie, een goed bekend staand hotel en een betrouwbare reisplanner. Verzeker eventueel verlies van tickets mee en lees de voorwaarden van de organisator van de reis goed door. 

Zorg voor een goede voorbereiding

Indien je reisbestemming in Europa ligt is het handig om een gratis EHIC kaart aan te vragen. EHIC staat voor de European Health Insurance Card die je recht geeft op gratis behandeling in sommige Europese landen, maar ook op kortingen op medische zaken. Sommige verzekeraars geven een lager eigen risico als je aangeeft deze kaart te gebruiken tijdens je reis. De kaart is geldig voor maximaal vijf jaar en kan worden aangevraagd via internet. Doe hier je voordeel mee, de kaart is geheel vrij van kosten.  Plan de reis ver van tevoren indien mogelijk en ga met een goede reisverzekering op pad. Bewaar alle reispapieren, tickets en geld op een veilige plek en zorg dat je een kopie van je paspoort thuis laat of apart bij je hebt. Zo kun je altijd je identiteit aantonen indien nodig en zijn zaken als een nieuwe bankpas snel te regelen. Draag ook het alarmnummer van het land waar je in reist bij je en het telefoonnummer van je verzekeraar. Zo ga je veilig op pad en heb je alles goed geregeld voor een zorgeloze vakantie op de bestemming van je dromen.