center parcs logo
roompot logo
landal logo
belvilla logo
BungalowSpecials logo

De mooiste vakantieparken aan zee

Eventjes er echt helemaal tussenuit doe je pas echt als je eventjes lekker kunt uitwaaien langs de stranden van Nederland. Naast uitgebreide informatie over de specifieke badplaatsen langs de Nederlandse zee, vind je hier veel informatie en aantrekkelijke aanbiedingen van Nederlandse vakantieparken gelegen aan de kust. Geniet van al het comfort van een bungalow park, ga heerlijk uit eten in een gezellig restaurant en waai heerlijk uit tijdens een wandeling langs de prachtige Nederlandse (of Belgische) kust.

 • Nederland kent een groot aantal vakantieparken aan de kust.
 • O.a. Center Parcs, Europarcs, Roompot en Landal bieden hier mooi gelegen parken met luxe accommodaties.
 • De parken liggen vaak in of bij de duinen en de zee is op loopafstand.
 • Let op: een vakantiepark aan de kust moet je op tijd boeken want deze zitten an snel vol.
 • Eventueel kun je al alternatief ook verblijven aan een meer of rivier.

Onze top-5 kustparken

Wil je deze zomer heerlijk vertoeven op een van de kustparken aan de Nederlandse zee? Er is volop keuze! Bijna alle bekende grote vakantieparken zitten hier wel gevestigd. De parken zijn gevestigd vlak aan zee en hebben allerlei heerlijke faciliteiten. Bij mooi weer heb je natuurlijk al voldoende aan de zee en het strand. Maar bij minder mooi weer kan je altijd terugvallen op een indoor speeltuin of subtropisch zwembad

 1. Landal Sluftervallei op Texel
 2. Center Parcs Port Zélande in Zeeland
 3. Roompot Beach Resort
 4. Noordwijkse Duinen van Europarcs
 5. Molecaten Waterbos (Rockanje)

De mooiste badplaatsen van Nederland

De Nederlandse kust beschikt over een groot aantal verschillende badplaatsen. In veel gevallen zijn dit rustieke dorpjes die in het hoogseizoen een grote toestroom van toeristen kennen. Veel van die toeristen komen al jaren naar dezelfde badplaats en zullen dat in de toekomst ook blijven doen. Hieronder vind je uitgebreide informatie over de mooiste kustplaatsen van Nederland waar je ook verschillende vakantieparken kunt vinden.

Bergen aan zee

Het opvallende aan Bergen aan Zee is, dat het massatoerisme is uitgebleven. Naar Bergen aan Zee ga je voor de rust. Want nergens anders aan de Nederlandse kust vind je zo gemakkelijk algemene rust. In Bergen aan Zee kan je onbekommerd wandelen en fietsen door de natuur. Naast de fantastische omgeving heeft Bergen aan Zee je nog veel meer te bieden. Denk maar eens aan de vele kunstenaars die nog steeds in Bergen wonen en werken, de vele terrasjes, winkeltjes en natuurlijk het prachtige strand. Bergen is dé combinatie tussen natuur en cultuur! Bergen aan Zee organiseert ook het jaarlijkse evenement Jazz&Sail. Dit evenement trekt elkaar jaar meer en meer bezoekers naar Bergen aan Zee.

Noordwijk aan zee

In de loop der jaren heeft Noordwijk zich ontwikkeld tot een bruisende badplaats met een lange boulevard, luxe hotels en restaurants. Noordwijk aan Zee heeft 13 kilometer strand voor je in petto. Het strand is kindvriendelijk en toegankelijk voor gehandicapten. Naast het strand heeft Noordwijk aan Zee nog enkele bezienswaardigheden. De vuurtoren is bijvoorbeeld niet over het hoofd te zien. Maar ook een bezoek aan de Space Expo behoort tot de mogelijkheden. U leert hier alles over de ruimtevaart! Op de eerste zaterdag na 19 april start de bloemencorso in Noordwijk. Deze bloemencorso trekt van Noordwijk aan Zee naar Haarlem. De dag na het bloemencorso worden de praalwagens geshowed op de boulevard van Noordwijk aan Zee. Noordwijk wordt ook wel de bloemenbadplaats van Europa genoemd. Aan de ene kant ligt de zee, en aan de andere kant ligt een zee van bloemen. De bollenvelden liggen in veel gevallen al direct achter de duinen. Door deze unieke combinatie van strandrecreatie en bloemen heeft Noordwijk een bijzondere status verworven. Noordwijk heeft inmiddels 310 hectare aan bloemenvelden.

Scheveningen

Scheveningen heeft veel bezienswaardigheden. Direct aan het strand is er natuurlijk de boulevard met haar vele winkels, de Pier, restaurantjes en strandtenten. Scheveningen is erg gericht op het toerisme en biedt dan ook veel afwisseling voor jong en oud. Casino’s, Bioscopen, theater, Sealife, Madurodam, winkelcentra noem maar op. Zorg dat je een hotel in het centrum van Scheveningen weet te bemachtigen want dan is alles op loopafstand te bereiken. Als er één plaats aan de Nederlandse kust mag worden benoemd als toeristentrekpleister dan is het Scheveningen wel. De natuur is in Scheveningen, ten opzichte van de kleinere badplaatsen aan de Nederlandse kust, beperkt. Overal waar je kijkt staan grote hotels of appartementencomplexen. Als je het strand afloopt richting het Noorden kom je in een wat rustiger stuk terecht. Hier vind je ook het naaktrecreatiestrand. Loop je meer naar het zuiden, dan kom je terecht in de oude haven. De horeca is rijk vertegenwoordigt. Op vrijwel elke hoek vind je een eetgelegenheid of kroeg. Vooral de kroegen zijn aan te raden. Een enkele hiervan heeft nog echt de ouderwetse Scheveningse uitstraling! Voor de jeugd is er naast de kroegen wat minder te beleven, al is Crazy Piano’s op de boulevard zeker een vermelding waard.

Hoek van Holland

Ondanks dat Hoek van Holland onder de rook van Rotterdam ligt zijn er in de directe omgeving de nodige natuurgebieden. Denk hierbij aan de surfplas De Zeven Meren, het Poldergebied De Bonnen, Het Staelduinse Bos met haar authentieke watermolen uit 1854, De Kapittelduinen (beschermd natuurmonument) en de Vinetaduin. Deze laatste is een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en herbergt geschutsopstellingen, munitiemagazijnen en restanten van radarinstallaties. Het strand van Hoek van Holland is ruim 3 kilometer lang en ongeveer 240 meter breed. Horeca en en sanitaire faciliteiten zijn ruimschoots aanwezig. Het zuidelijk gelegen deel is vooral gericht op de toeristen. Hier bevinden zich dan ook de meeste strandpaviljoens en horecagelegenheden. Hier vind je ook de EHBO post, strandrolstoelen en de strandwacht. Slag Rechtestraat wordt veel gebruikt door watersporters. Hier vind je dus catamarans, zeilboten en (kite)surfers. Ook zijn hier faciliteiten voor beachvolly en beachsoccer Het noordelijke deel van het strand is bestemd voor naturisten. Het strand is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Het kent namelijk zelfs een eigen station “Station Hoek van Holland”. Dit station is het eindpunt van de “Hoekse Lijn”. Ook voor de wandel en fiets liefhebbers heeft Hoek van Holland voldoende te bieden. Het duingebied de Van Dixhoorndriehoek biedt namelijk veel wandel en fietsroutes. Men kan ook deel nemen aan zogenaamde Duinstruinexcursies georganiseerd door de stichting Ark. Onder leiding van een ervaren gids maakt men dan kennis met de flora en fauna van het duinlandschap.

Julianadorp aan Zee

Julianadorp aan Zee is een bekende badplaats in de kop van Noord Holland. De plaats hoort bij Den Helder. Het is een van de meest bekende badplaatsen in de regio. Jaarlijks komen hier tienduizenden badgasten naar toe, een groot deel komt uit Duitsland. Wat kan je in Julianadorp aan Zee doen? De regio kent tal van mogelijkheden voor de fietser of wandelaar. Zo zijn de wandelroutes Noordzeepad, De omringdijk en het Noord-Hollandpad inmiddels redelijk bekend. Strandafslag de Zandloper is het noordelijkste deel van Julianadorp aan Zee. Het is er, ondanks de 300.000 jaarlijkse bezoekers, erg rustig. Dit komt doordat de stranden nogal uitgerekt zijn.

Zandvoort

Het bekendste aan Zandvoort is haar strand. Het is maar liefst negen kilometer lang en ruim 100 meter breed. Op het strand staan minimaal 35 strandpaviljoens. Ondanks het massatoerisme wat Zandvoort elk jaar trekt is het toch goed toefen op het strand want er is ruimte genoeg voor iedereen. Op het strand van Zandvoort zijn 3 officiële kitesurfspots. Op deze plaatsen mag je aan en afvaren. De plaatsen zijn gemarkeerd met borden die bij hoog en laag water worden verplaatst. De plaatsen zijn:

 • Strandpaviljoen Riche
 • Strandpaviljoen The Spot / Reddingsbrigade Noord
 • De Watersportvereniging / Reddingsbrigade Zuid

In 2004 kreeg Zandvoort de Blauwe Vlag. Dit symbool staat voor schone en veilige stranden. Om deze erkenning te krijgen heeft Zandvoort aan een groot aantal criteria voldaan. Zo zijn er EHBO posten, reddingsbrigades, en is het strand toegangelijk voor gehandicapten. Bij meerdere strandpaviljoens zijn strandrolstoelen beschikbaar. Naast het strand zijn er ook andere natuurgebieden in de omgeving van Zandvoort. Het bekendste zijn de Amsterdamse Waterleidingsduinen. Het spotten van wild is in dit gebied redelijk eenvoudig omdat het vaak wordt gevoerd door de dagjesmensen. Vossen benaderen je soms tot op wel 2 meter op zoek naar voedsel. Aan de Noordzijde van Zandvoort ligt Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Voor de wandelaars ligt er ruim 47 km wandelplezier in het vooruitschiet in beide parken. Voor de mensen die graag wat meer actie zien is er natuurlijk het Circuit Zandvoort! Het circuit behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Scheuren in snelle wagens, of kijken naar de wedstrijden die er gereden worden, is absoluut een bezoekje waard.

Callantsoog

Direct achter de duinen ligt al Callantsoog. Net als Groote Keeten ligt het op de restanten van het eiland ’t Oghe. De omgeving van Callantsoog kent een aantal prachtige stranden en natuurgebieden. Ook de polders uit de omgeving hebben het nodige te bieden. Deze polders zijn namelijk drooggevallen en zijn dus eigenlijk de oude zeebodems. Ook voor dagjesmensen is Callantsoog een mooie locatie. Zo kan men naar Cape Holland, Fort Napoleon, het Vikingshuis, De Broekerveiling en het Zuiderzeemuseum. Ook het Marinemuseum is een bezoekje waard. Hier kan men onder andere de onderzeeboot Tonijn bezichtigen. In de omgeving van Callantsoog vind je ook attraktiepark De Goudvis

Groote Keeten

De breedste stranden van Noord Holland vind je in Groote Keeten. Voor de rest zijn er weinig activiteiten in Groote Keeten. Het dorpje kent dan ook hooguit een paar honderd inwoners. Naar Groote Keeten ga je voor je rust!

Katwijk aan Zee

Hoewel Katwijk aan Zee redelijk centraal ligt tussen de steden Amsterdam, Leiden en Den Haag kan je hier nog in alle rust verblijven. Katwijk aan Zee heeft een prima strand en een actieve dorpskern die vrijwel direct aan het strand ligt. Voor de mensen die liever niet het zoute water in gaan heeft Katwijk aan Zee een subtropisch zwemparadijs, een 50 meter wedstrijdbad en een sauna. Verder beschikt Katwijk aan Zee aan uitgestrekte wandel en fietsroutes en veel sportfaciliteiten. Naast het strand kan je ook altijd even een kijkje nemen bij het recreatiemeer Het Valkenburgse Meer. In de zomermaanden organiseert de gemeente iedere dinsdag een toeristenmarkt. Voor de jeugd zijn er de nodige strandtenten en zijn er mogelijkheden om te surfen, zeezeilen, bananenboot varen, waterskiën en zelfs parasailing!

Kijkduin

Kijkduin is vooral ideaal voor dagjesmensen. Want naast zand zee en soms zon heeft kijkduin niet veel aantrekkingskracht. Het aantal strandtenten is dan ook beperkt. In tegenstelling tot het dynamische Scheveningen is Kijkduin met name geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Het rustige strand en het type mensen wat naar Kijkduin komt leent zich daar uitstekend voor. HEt wordt dan ook wel de familiebadplaats van Den Haag genoemd. Ondanks dat men plannen heeft om Kijkduin met maximaal duizend woningen uit te breiden wil men in de toekomst het recreatieaanbod versterken en de omliggende natuur zoveel mogelijk uitbreiden tot één groot groengebied. Kijkduin is dus zeker een badplaats aan de Nederlandse kust die je in de gate moet houden voor de toekomst.

Oostkapelle

De voorzieningen zijn uitstekend in Oostkapelle. Ruime parkeermogelijkheden en een goed toegangelijk strand. Het strand is voorzien van openbare toiletten en douchecabines, afvalemmers, loopplanken en uiteraard een reddingsdienst. Wilt u extra verwend worden dan kunt u terecht bij één van de strandpaviljoens. Inmiddels is ook deze badplaats onderscheiden met de Blauwe Vlag. Een indicatie dat de kwaliteit erg hoog is. Voor andere activiteiten dan een strandbezoek moet je naar de omliggende gemeenten. Een aanrader is de rondvaart door Middelburg en het subtropische zwemparadijs Vrijburg in Vlissingen. Ook voor vertier in de avonduren kunt u het beste naar Vlissingen afreizen. U kunt bijvoorbeeld naar Cine City. Een immens bioscoopcomplex inclusief café restaurant.

Petten

Inmiddels wordt er niet meer actief gevist in Petten. Ook het binnenloodsen van schepen behoort tot het verleden. Tegenwoordig verdient men namelijk een boterham aan de toeristen industrie. Waar je je ook in Petten bevindt, het strand is altijd binnen 5 minuten te bereiken. Behalve strand en zee biedt Petten ook diverse bekroonde wandel en fietsroutes. Tevens kan je er genieten van meerdere natuurgebieden en vogelreservaten. Als u van de natuur houdt, zit u goed in Petten! Naast de directe omgeving valt er ook nog het nodige te beleven bij de buurtgemeenten. Zo kan men uitstapjes maken naar bijvoorbeeld de Westfriese markt in Schagen, De Broekerveiling in Langedijk, het Zeeaquarium in Bergen aan Zee of De Kaasmarkt in Alkmaar. In Noord Holland is namelijk alles dichtbij!

Renesse

Het strand van Renesse is enorm uitgerekt. Op sommige punten is het honderden meters breed. Het strand is opgedeeld in meerdere stukken. Zo heb je het naturistenstrand, het luxe strand met voorzieningen en een activiteitenstrand. Ruime keus dus. Voor een dagje uit kan je naar het Ecoscope of Slot Moermond. Het Ecoscope is een activiteitencentrum rond de natuur en het milieu. Je kan er bijvoorbeeld testen hoe milieu vriendelijk je bent. Ook liggen er hier enkele mooie tuinen. Slot Moermond is een kasteeltje gelegen in een bosrijke omgeving. Als je naar Renesse rijdt zie je het kasteeltje al tussen de bomen door. Het kasteeltje is meerdere keren verwoest. Maar elke keer weer opgebouwd. De laatste keer dat men het kasteeltje heeft gerestaureerd was na de Watersnoodramp. Renesse is erg populair onder de jeugd. Het kent dan ook een uitgebreid en gevarieerd nachtleven. Zo heb je er discotheken maar ook rockcafe’s. Vrijwel alle horeca is centraal gelocaliseerd. Hierdoor is het mogelijk om op 1 avond meerdere horecagelegenheden aan te doen en bij elk te proeven van de sfeer.

Rockanje

Rockanje is een echte badplaats. Het is geheel gefocust op het toerisme en recreatie. In het Rockanje is het altijd gezellig druk en er zijn veel strand activiteiten. Hierdoor is Rockanje een populaire bestemming onder vakantiegangers en dagjesmensen uit Rotterdam.
Omdat voor de kust van Rockanje diverse zandbanken liggen is de zee over het algemeen erg rustig. Hierdoor is het uitermate geschikt voor stelletjes met jonge kinderen. Kinderen kunnen veilig tot aan het rand van het water spelen. Het strand zelf beschikt over noodzakelijke faciliteiten zoals toiletten en ruime parkeergelegenheid. Aan de noordkant van Rockanje is een deel van het strand geschikt voor naturisme.

Vrouwenpolder

Vrouwenpolder ligt centraal op Walcheren. Hierdoor zijn alle bezienswaardigheden gemakkelijk te bereiken. Middelburg ligt bijvoorbeeld op 10 kilometer en Veere op 5 kilometer afstand. Als je in Vrouwenpolder bent, is het een absolute must om eens een kijkje te gaan nemen bij het eiland Neeltje Jans. 25 jaar geleden lag dit eiland nog regelmatig onder water maar door de bouw van de Oosterscheldekering veranderde dit. Men gebruikte het eiland namelijk als werkeiland en toen de Oosterscheldekering af was bleef Neeltje Jans over. Men bedekte het eiland met keien en betonresten en uiteindelijk nam de natuur het eiland over. Hoewel het eiland nog niet zo lang bestaat is het nu al van belang voor vogels. Je kan er bijvoorbeeld de zeldzame dwergstern observeren. Ook zijn er zeldzame planten zoals Het Laksteeltje en Duits Viltkruid te vinden. Het strand in Vrouwenpolder is rustig en schoon. In 2007 werd het strand van Vrouwenpolder (en omliggende badplaatsen) dan ook bekroond met het keurmerk Blauw Vlag. Dit keurmerk staat voor uitstekend zwemwaterkwaliteit. Vrouwenpolder heeft dan ook de nodige maatregelen genomen om de veiligheid van badgasten te garanderen. Zo zijn er uitstekende sanitaire voorzieningen, uitstekende gehandicapte voorzieningen en reddings en EHBO posten. Het strand wordt onderhouden door de Stichting Strandexploitatie Walcheren.

Egmond aan zee

De omgeving van Egmond aan Zee wordt gekenmerkt door een weids landschap dat ooit door monnikken is vorm gegeven. Veel fiets en wandelroutes lopen door dit gebied, en de meeste daarvan voeren langs de oude hoeve Overslot. Ook kom je langs de Koffiemolen met kippenrestaurant. De wandelroutes leiden langs Slot op den Hoef, de slotgracht en de slotkapel. Ook kan je in het weekend de lokale galerie, de Kapberg bezoeken. Het uitgestrekte duingebied is vaak op loopafstand en kent een breed en rustig strand. Dit strand is ideaal voor kinderen om te spelen en te zwemmen. Ook kan je hier rustig zonnen. Fietsen en paardrijden kan hier over de vele paden. Doordat de duinen eeuwenlang zijn begraasd en voorzien zijn van kalkrijk kwelwater staan ze vol met (zeldzame) bloemen zoals de grote ratelaar en de rietorchis. Ook kent deze omgeving een grote populatie aan amfibieën zoals gewone padden, rugstreeppadden en salamanders. Een echte aanrader zijn de bollenvelden. In het voorjaar, wanneer ze in bloei staan kan je hier echt briljante foto’s maken of gewoon genieten van de mooie kleuren op de velden. Ook het Benedictijner Klooster verdient je aandacht. Het klooster bestaat uit een abdijwinkel, een kaarsenmakerij en een museum. Allen dagelijks te bezoeken (behalve op zondag) en nog eens gratis ook! De horeca is ruim vertegenwoordigt in Egmond aan Zee. Je kan er terecht voor een snelle hap maar ook uitgebreid dineren of smakelijk eten met stokjes.