center parcs logo
roompot logo
landal logo
belvilla logo
BungalowSpecials logo

Vakantiepark aan het water

Wat is er lekkerder dan vakantie aan het water te vieren? Een lekker weekendje of weekje weg op een bungalowpark aan een meer of rivier. Genieten op een camping met zwemvijver of park aan zee? Het biedt veel voordelen voor gezinnen met kinderen, maar ook jongeren en volwassen kunnen hier lekker ontspannen. Met name in de zomervakantie als het lekker warm weer is, maar ook in het voorjaar en najaar is het prima vertoeven op deze vakantieplekken. Je kunt watersporten of varen, lekker zwemmen of zonnebaden aan de kust, de oever of op een ligweide. Op deze pagina lees je onze tips en adviezen.

Vakantiepark aan een meer

Hoe lekker is het om een vakantiehuisje aan een meer te boeken? Elke dag lekkere genieten van de heerlijke natuurlijke omgeving en ontspannen in het water. Stel je voor dat je met je gezin naar een camping gaat en elke dag zo eenvoudig naar het strandje kunt gaan? Fijn spelen in het zand, rennen langs de waterkant, vissen of zwemmen? En wil je even wat eten? Dan ben je in enkele minuten terug bij je tent, caravan of bungalow. Ook in de avond kan het heerlijk zijn om te barbecuen of van de ondergaande zon te genieten. Gelukkig zijn er in Nederland heel veel grote en kleine meertjes waar je kunt recreëren. Hieronder geven wij de top 5 bungalowparken aan een meer in Nederland.

Top 5 parken aan een meer

 1. Center Parcs Les Ardennes
 2. Roompot Klein Vink
 3. Landal Waterparc Veluwemeer
 4. EuroParcs Brunssummerheide
 5. Sunparks Kempense Meren

Vakantiepark aan een rivier

Wil jij liever een vakantiehuisje huren langs een rivier? Dan zijn daar ook heel veel opties voor in Nederland. Naast de grotere rivieren zijn er ook veel kleine zijtakken waar campings en huur-accomodaties te vinden zijn. Het voordeel van een riviertje is dat het er vaak wat rustiger is in vergelijking met de zee of een meer. Zeker als je met kleinere kinderen gaat kan dit een voordeel zijn. Er is vaak meer gecentreerd toezicht op het zwemmen. De afstand van het park tot de rivier is vaak ook erg beperkt. Zo hoef je niet lang te sjouwen en slepen met spullen. Hieronder geven wij de top 10 mooiste bungalowparken langs een rivier.

Top 10 parken aan een rivier

 1. Molecaten Park De Agnietenberg
 2. Recreatiepark De Scherpenhof
 3. EuroParcs Marina Strandbad
 4. Recreatiepark Rhederlaagse Meren
 5. EuroParcs De Kraaijenbergse Plassen
 6. Recreatiepark Het Esmeer
 7. EuroParcs De Biesbosch
 8. Vakantiepark Mölke
 9. Landal De Reeuwijkse Plassen
 10. MarinaPark Bad Nederrijn

Camping aan een recreatievijver / zwemvijver

Er zijn in Nederland en in het buitenland ook speciale zwemvijvers. Vaak zijn deze zelf aangelegd door de onderneming of de gemeente. Dit zijn ondiepe recreatievijvers die zeer geschikt zijn voor kinderen en daggasten. Vaak zijn ze gelegen tussen de bossen dus is er maar beperkt wind. Ze zijn vaak te klein voor watersporten en puur bedoeld om in te zwemmen. Mensen nemen wel hun eigen bootjes, luchtbedden, opblaasdieren, opblaasbare kano’s en boards mee om te suppen.


Hoe veilig en kindvriendelijk zijn deze parken?

Op veel campings aan het water is toezicht aanwezig. In de vorm van een strandwacht of toezicht vanaf de waterkant. Er worden voor kinderen vaak ook bepaalde gebieden afgezet met lint of touw. Daar kunnen ze dan veilig zwemmen. Aan de kleur van de vlag (rood, geel, groen) kun je vaak aflezen of het veilig is om te zwemmen of het meer op te gaan.

Welke watersporten kan ik doen?

Je kunt heel veel sporten doen in het water. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wedstrijdje Zwemmen en een fanatiek potje Waterpolo? Je kunt eventueel ook gaan Kanoën of Surfen natuurlijk. Je kunt dit doen voor de ontspanning en lekker recreatief op het water verblijven, maar je kunt er ook een spelelement van maken.

Welke wateractiviteiten zijn er?

In sommige gebieden is het water erg helder en schoon. Je kunt dan prima Duiken en Snorkelen. In een rivier is dat vaak minder makkelijk dan in een meer (in verband met de stroming). Aan een recreatieplas kun je ook vaak ook Wakeboarden, Zeilen, Windsurfen, Roeien, Kajakken, Waterskiën en/of Jetskiën.

Kan ik ook gaan varen?

In de rivieren kun je heel lekker varen. Je kunt bijvoorbeeld een fluisterbootje of motorbootje huren en een route gaan maken. Je kunt ook gewoon het water opgaan om te zonnen. Zet een lekker muziekje aan en neem een hapje/drankje mee, of ga naar een stiltegebied en geniet van de rust.

Wat zijn waterrijke bungalowparken?

Er zijn ook heel veel vakantieparken die gelegen zijn in een waterrijke omgeving. De cottages zijn dan bijvoorbeeld gebouwd rondom slootjes en geultjes. Vaak is het niet toegestaan om hierin te zwemmen, maar kun je er wel genieten van alle dieren. Denk aan vissen, eendjes, verschillende vogelsoorten en natuurlijk de mooie natuur eromheen.

Wat zijn de grootste rivieren in Nederland?

Je kunt heel mooi vakantie vieren lang de volgende grote rivieren in ons land: de Nederrijn, de Lek, de IJssel, de Waal, de Merwede en de Maas. Let wel op het vaarverkeer. Er zijn vaak speciale stranden aangelegd inclusief parkeergelegenheden, toezicht en horeca.

Wat zijn de grootste meren in Nederland?

De meest bekende meren waar campings en vakantieparken in de omgeving te vinden zijn: IJsselmeer (Friesland), Zuidlaardermeer (Groningen), ’t Nije Hemelriek (Drenthe), Kleine Belterwijde (Overijssel), Wolderwijd (Flevoland), Henschotermeer (Utrecht), Zandenplas (Gelderland), Grote Hegge (Limburg), Duynenwater (Noord-Brabant), Grevelingenmeer (Zeeland), Brielse Meer (Zuid-Holland), Gouwzee & Markermeer (Noord-Holland).