center parcs logo
roompot logo
landal logo
belvilla logo
BungalowSpecials logo

Vuurwerkvrije vakantieparken

Wil jij tijdens de jaarwisseling geen last hebben van al dat lawaai? Kies dan voor een vakantiepark zonder vuurwerk. Op deze parken is het nadrukkelijk niet toegestaan om vuurwerk af te steken voor, tijdens en na de jaarwisseling. Zo kunnen gezinnen met kinderen, ouderen of hondenbezitters rustig genieten van een weekendje weg of weekje vakantie in een bungalow. Op deze pagina geven we je meer informatie over dit onderwerp en bieden we een lijst met voorbeelden van parken met een vuurwerkverbod.

Top 10 parken vuurwerkvrij

  1. Parc du Soleil van EuroParcs
  2. Strand Resort Nieuwvliet-Bad van Landal
  3. Resort Veluwe van Topparken
  4. RCN de Potten
  5. Noordwijkse Duinen van EuroParcs
  6. Hof van Salland *****
  7. De Woudhoeve van EuroParcs
  8. Bospark Ede van Topparken
  9. Herperduin
  10. Park Akenveen

Vuurwerk rondom de bungalow afsteken

Bij veel parken is het wel toegestaan om consumentenvuurwerk af te steken. Knalvuurwerk en siervuurwerk zoals vuurpijlen en potten mogen bij het vakantiehuisjes worden afgestoken. Vaak wordt er rond de jaarwisseling ’s nachts ook centraal een vuurwerkshow georganiseerd voor iedereen op het park. Het voordeel daarvan is dat er een gezellige sfeer ontstaat en iedereen elkaar opzoekt voor een hapje en drankje met oliebollen en champagne. Houd je daar niet van? Kies dan voor een vuurwerkvrije accommodatie. Zo geniet je van rust en een veilige omgeving. Zeker voor kinderen, senioren en huisdierbezitters kan dit een uitkomst zijn.

Nadelen van vuurwerk

Als jij op een vuurwerkvrij vakantiepark bent hoef je niet na te denken over de negatieve aspecten. Om je een beeld te geven hebben we hieronder een aantal argumenten op een rijtje gezet over de negatieve aspecten van vuurwerk.

  • Vuurwerk is alleen veilig in de handen van consumenten die er verantwoord mee om kunnen gaan en die zich aan de regels houden. Het is duidelijk dat dit in het dagelijkse leven niet gebeurd en niet te controleren valt.
  • Het is voor veel mensen en dieren beangstigend en levert veel schrik en stress op.
  • Vuurwerk maakt jaarlijks teveel slachtoffers, onder zowel daders als omstanders, mensen die de rest van hun leven de gevolgen moeten dragen. Het is ongelofelijk dat commerciële belangen hierin zwaarder wegen.
  • Het zorgt elk jaar weer voor enorm veel schade aan gebouwen, voertuigen en overige eigendommen. Dit kan niet verhaald worden op de ondernemers die het vuurwerk verkocht hebben, noch op degenen die de oorzaak van de schade waren. De kosten voor de inzet van brandweer, politie en hulpdiensten worden allemaal op de gemeenschap verhaald.
  • In de praktijk valt bijna niet op te treden tegen illegaal vuurwerk omdat op een afstand niet te horen of te zien is welk soort vuurwerk gebruikt is. Als er in het geheel geen vuurwerk meer mag afgestoken worden is de handhaving veel eenvoudiger, elke knal is strafbaar.
  • Vuurwerk – en dan met name siervuurwerk – is enorm milieuvervuilend omdat het zware metalen bevat. De fijnstofconcentratie na nieuwjaarsnacht is vijftig keer hoger dan normaal. Bovendien komen deze stoffen allemaal in de bodem terecht.
  • Vuurwerk zorgt voor overlast, van ver vóór oud en nieuw tot dagen erna.
  • Het opruimen van de rommel wordt in veel gevallen zeker niet gedaan door de ‘afstekers’ maar moet door de gemeentelijke reiniging gedaan worden. De kosten zijn voor de samenleving.

Wat gebeurt er bij een landelijk vuurwerkverbod?

Als jij op een vakantiepark verblijft waarbij vuurwerk is verboden kun je besluiten om naar een stad in de omgeving te rijden. Je kunt daar vuurwerk kopen bij een vuurwerkwinkel of speciaalzaak. Maar wat nou als dat ook wordt verboden in Nederland? Stel, de overheid besluit inderdaad het consumentenvuurwerk te verbieden. Wat zijn dan de mogelijke scenario’s:

  • Vuurwerkshows lokaal door de gemeenten laten regelen. In elke gemeente (waar een vakantiepark zich gevestigd heeft) worden vanuit de gemeenteraad één of meerdere locaties aangewezen voor een vuurwerkshow op oudejaarsavond. Professionele bedrijven worden in de arm genomen om deze shows te verzorgen. De kosten worden bij voorkeur door sponsors gedragen. Verzekeringsmaatschappijen – die profiteren van het verbod op vuurwerk – zouden goede kandidaten zijn, maar natuurlijk ook de plaatselijke ondernemers. Je zou zelfs kunnen indenken dat er vakantieparken komen waar op het terrein een vuurwerkshow wordt georganiseerd. Dit is voor bezitters van huisdieren (honden) niet wenselijk.
  • Vuurwerkshows lokaal door vuurwerkverenigingen laten regelen. In dit scenario mogen vuurwerkverenigingen opgericht worden met als eis dat er een vast aantal leden een opleiding pyrotechniek gevolgd hebben. Deze ‘supervisors’ dragen binnen de vereniging de volledige verantwoordelijkheid. De aanschaf en opslag van het vuurwerk wordt door deze leden verzorgd en wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. De vereniging vraagt dan bij de gemeente een vergunning aan voor het afsteken van vuurwerk op een daarvoor geschikte locatie (veldje, pleintje, etc) en dient volgens vaste protocollen zorg te dragen voor beveiliging en brandpreventie. De leden betalen gezamenlijk de kosten rond aanschaf, opleiding, vergunningen en exploitatie. Vanuit een bungalowpark kan worden gevraagd aan zo’n vereniging om tijdens oud en nieuw de jaarwisseling op te vrolijken met een eigen show op locatie.
  • De gemeente faciliteert, de burger organiseert. Er worden door de lokale gemeente een aantal locaties aangewezen om vuurwerk af te steken. Deze (omheinde) locaties zijn voorzien van één of meerdere verkooppunten waar ter plekke vuurwerk aangeschaft kan worden. Iedereen van 18 jaar en ouder kan daar met een aantal mensen vanaf ca. 18.00 op oudejaarsavond terecht en siervuurwerk aanschaffen en afsteken. Het vuurwerk mag de locatie niet verlaten. Er is EHBO en brandweer aanwezig en er wordt door professionals toegezien op het veilig afsteken. Te denken valt dit in de vorm van een evenement te gieten waarbij er (live) muziek is, consumpties genuttigd kunnen worden en er wellicht een ‘vuurwerk-contest’ gehouden wordt. Welk vakantiepark geeft de mooiste show weg tijdens oud en nieuw?

Wanneer is het oud en nieuw?

De jaarwisseling valt altijd op oudjaarsdag 31 december en nieuwjaarsdag 1 januari (kerstvakantie). Soms valt dit in een weekend, maar soms ook door de weeks. Afhankelijk van hoe de jaarwisseling valt kun je kiezen voor een midweekje of weekendje weg.

Is het veilig voor mijn hond?

Heb jij een huisdier? Dan kan het fijn zijn om een vakantiehuisje zonder vuurwerk te boeken. Lekker genieten van de rust. Geen knallen, geen flitsen, maar een ontspannen huisdier. Dat is voor iedereen een uitkomst. Er zijn speciale vakantieparken met hond en kat faciliteiten (huisdiervriendelijke bungalows).